Hurra – i dag begynder sommeren for alvor, og det skal da fejres!
De rabarber, jeg fik for et par år siden af min søde veninde, har for alvor etableret sig og giver nu fuld gevinst! Og tak for det! Jeg er vild med rabarber og de utallige måder man kan tilberede dem på.
Da vi fik gæster i weekenden, fandt jeg denne opskrift i en af mine yndlingskogebøger – Flere suveræne salater og brillante buffetter. Bogen kan vel efterhånden bryste sig af at være en klassiker, og i hvert fald tyr jeg tit til den, når salat-kreativiteten svigter.
Men den gemmer også på andre lækkerier. Blandt andet denne skønne kage/dessert, som er nem at lave og smager helt fantastisk (også dagen efter den er lagt sammen, så du kan sagtens lave den i god tid).
Den er perfekt til Skt. Hans aften, for du kan lægge den sammen i en springform, hvis du skal have den med til bålfest eller på picnic.
Rabarberlagkage
(Ca. 6 personer)
- 3 lagkagebunde
- 750 g rabarber
- 200 g sukker
- 2 spsk fintrevet frisk ingefær
- 4 æggeblommer (pasteuriserede)
- 2 spsk sukker
- 2 ½ dl fløde
- 200 g græsk yoghurt (10 %)
- 100 g knuste makroner
- 50 g lys chokolade (gerne flødechokolade)
- ½ dl fløde
- 1 tsk smør
- Evt. pynt: Jordbær i skiver, citronmelisse eller spiselige blomster
- Fjern rod og blad fra rabarberne, vask dem grundigt og skær dem i 5 cm stykker.
- Kog rabarberne til kompot med 200 g sukker og ingefær ved svag varme i ca. 30 minutter. Afkøl, mens du laver resten.
- Pisk 2 ½ dl fløde til skum.
- Pisk æggeblommer og 2 spsk sukker til luftigt skum.
- Vend forsigtigt flødeskum, æggeskum og græsk yoghurt sammen.
- Læg lagkagen sammen således: Bund, halvdelen af rabarberkompotten, halvdelen af makronerne, halvdelen af råcremen. Gentag. Læg den tredje bund øverst.
- Stil lagkagen på køl.
- Hak chokoladen i mindre stykker og smelt den sammen med smør og ½ dl fløde i en gryde ved svag varme og under omrøring.
- Lad chokoblandingen afkøle let og hæld den over lagkagen, så den fordeler sig som glasur. Stil kagen på køl til servering.
- Pynt evt. med blomster, frugt eller citronmelisse lige før servering.
TIP!
Har du rabarberkompot i overskud, smager den fantastisk oven på yoghurt naturel, skyr eller vaniljeis. Du kan selvfølgelig også lave en portion kun til det 🙂