Grove boller med banan & chokolade

I dag er det Fridas 2 års fødselsdag, og vi skal være med til at fejre hende i vuggestuen. Derfor har jeg bagt de her superlækre boller med banan og chokolade.

De er også geniale til klassens time, efter en fodboldkamp, som mellemmåltid – ja, alle de tidspunkter, hvor man ellers nemt falder i kagefælden! Og så er de både sjove og nemme at bage.

Grove boller med banan og chokolade
(ca. 12 stk.)

  • 1/4 l. lillefingervarmt vand
  • 10 g gær
  • 1 ½ dl magert syrnet produkt, f.eks. Yoghurt Naturel 0,5 %
  • 1 spsk. rapsolie
  • ½ tsk sukker
  • 1 tsk. groft salt
  • 150 g grahamsmel (ca. 3 dl)
  • 375 g HvidHvede (eller hvedemel – det brugte jeg) (ca. 6 ½ dl)
  • 2 skrællede bananer (ca. 200 g)
  • 50 g hakket mørk chokolade
  • Evt. magert syrnet produkt til pensling
  1. Kom vandet i en stor skål og smuldr gæren i.
  2. Rør det syrnede produkt, olie, sukker, salt og grahamsmel i.
  3. Tilsæt mel (hold lidt mel tilbage) og slå dejen godt sammen med en grydeske. Juster med lidt mel, hvis dejen er svær at forme. Den skal dog være mere våd end almindelig bolledej.
  4. Dæk skålen med et låg eller film og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 ½ time.
  5. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den igennem. Tilsæt evt. resten af melet, men pas på den ikke bliver for tør.
  6. Tryk dejen lidt flad, læg fyldet på midten og fold dejen indover, så fyldet lukkes inde. Ælt igen godt, så fyldet fordeler sig.
  7. Del dejen i 12 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne på plader med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min.
  8. Pensl bollerne og bag dem midt i ovnen ved 225 grader (alm. ovn) i 20-25 min.

Tip!
Opskriften er fra Anne W. Ravns fremragende kogebog “Grove løjer”, og i den kan du også se, hvordan du også kan bruge dejen til at lave brunsvigerboller og en sundere udgave af kanelsnegle.

P.S. Forresten holdt vi familiefødselsdag, hvor min brors søde kæreste kom med denne imponerende Barbapapa-kage. Behøver jeg at sige, at den gjorde STOR lykke hos fødselsdagspigen?!? (Og dens indre af chokoladebunde, hindbærmousse og skildpaddemousse gjorde lykke hos de voksne – mums!)

Print Friendly, PDF & Email

3 Replies to “Grove boller med banan & chokolade”

  1. lisbet juul says: Svar

    nøj… de ser bare go ud de banan boller. dem vil jeg lave til min lille syge pige, og så håbe på at hun kan få lidt af dem i sig:o( Yogurt er det eneste der dur lige nu, men mon ikke disse boller ville falde i go jord.

    1. De er også rigtig gode! Måske lidt tunge, hvis man har det bedst med yoghurt, så måske skal du bruge lidt mere hvedemel og lidt mindre grahamsmel og lade dem hæve godt og grundigt 🙂 Håber de falder i god jord. Ellers kan jeg anbefale MonsterGuf (som bare er en lille skål med rosiner, nødder og evt. Havrefras, tørrede tranebær eller abrikoser klippet i mindre stykker) – det er Frida vild med, når hun er syg. Rigtig god bedring med din datter!

  2. Hej Line, stort tillykke med skønne Frida – lidt sjovt at min kollega for 5 minutter siden lige har fremvist billede af gårsdagens kage fra hendes datters 2-års fødselsdag – og jo, rigtigt gættet, lille Karen er også vild med Barbapapa :O)

Skriv et svar