Sushi kan være en dyr fornøjelse – især hvis hele familien er vilde med rå fisk. Men der er mange penge at spare ved at lave rullerne selv, og så er det oven i købet sjovt.
Den første gang koster det lidt at købe alle grundingredienserne – til gengæld er der nok til flere gange, hvor du kun behøver købe frisk fisk – og i længden er det ca. 30 % billigere at lave sushien selv.
Hvad skal man bruge?
Det har du brug for (kan købes i større supermarkeder, f.eks. Kvickly og Føtex):
– Tang
– Sushiris
– Risvineddike
– Wasabi-paste
– Sushi ingefær (kan undværes)
– En rullemåtte
– Fisk og grøntsager efter din smag
Den første gang købte vi et sushisæt til ca. 60 kr., som indeholdt rullemåtte, tangplader, sushiris, eddike og wasabi – og rullemåtten kan bruges igen og igen.
Hvad putter man i?
Mange fiskehandlere har en fryser fyldt med sushifisk, og så gælder det blot om at vælge mellem tun, laks, hvidfisk, kammuslinger, crabstick og mange andre lækkerier.
Vi synes, at Nigiri (ris med fisk ovenpå) er lidt kedelige, så når vi går i sushikøkkenet, laver vi Maki-ruller i stor stil. Vores favoritfyld er:
– Laks, chili, avocado og agurk
– Tun og mango
– Laks, mozzarella og agurk
– Tun, cashewnødder og avocado (dyp de færdige ruller i Teriyaki – mums!)
– Crabstick, forårsløg og avocado
– Rejer, mango, chili, avocado og agurk
I stedet for hakket chili kan du blande din egen chilimayonnaise – det er også guf.
Tip!
Sørg for at tilberede risen i god tid, så de kan køle helt af.
Maki rolls
(ca. 24-30 stykker)
- 250 g sushiris
- 3 spsk riseddike
- 3 spsk sukker
- Skyl risen grundigt i koldt vand til vandet er helt klart.
- Kog risen ved svag varme i ca. 10 minutter (eller efter anvisningen på pakken) og lad dem derefter trække i 15-20 minutter.
- Lad risen køle helt af.
- Bland riseddike og sukker i en skål og hæld den over risen. Bland grundigt rundt med to gafler eller spisepinde.
Så er du klar til at rulle:
- Placer et stykke tang på rullemåtten – den ru side af tangen skal vende opad.
- Fordel et tyndt lag ris over hele tangen – undtagen på de yderste 3 cm længst væk fra dig selv.
- Ca. 4 cm fra kanten tættest på dig selv laver du en fordybning i risen i hele tangens bredde.
- I fordybningen lægger du fyldet (ris og grøntsager i lange, tynde stave)
- Brug måtten til at rulle tangpladen rundt om risen. Pres rullen fast, men forsigtigt, mens du ruller.
- Fjern måtten og lad rullen hvile i 10 minutter, før du skærer den i skiver med en skarp kniv.
- Nyd sushien dyppet i sojasauce med lidt wasabi i og rens smagsløgene med syltet ingefær mellem hvert stykke.
Let’s roll! Og er der noget, du er i tvivl om, så smid endelig en kommentar.
Du må også meget gerne skrive, hvad der er i dine favorit-ruller. Send en kommentar og lad sushi-manien brede sig.
Flødeost sammen med tun eller laks smager også vildt godt. Fx. Laks, flødeost, agurk og avocado…
Åh Anneline, vi ELSKER også at lave makiruller selv, men jeg havde da slet ikke lure, at der var så meget andet guf, vi ku’ putte i dem (er kørt fast i avokado, crabsticks og agurk), så tak….
@Anette: Maki-ruller er en uendelig kilde af lækkerhed. Prøv også grillede kammuslinger og avocado – det er mums!
@Bettina: Fantastisk – det kan I godt glæde jer til! Husk at lave rigeligt, for man kan sætte MANGE stykker til livs 🙂
@Lea: Rigtig godt tip. Det implementerer jeg straks i opskriften, man kan printe.
Det tang man bruger har ofte en ru og en glat overflade, husk at vende det således at fyldet ligger på den ru side! 🙂
Hej, du må jo være synsk, jeg har lige aftalt med børnene, at næste gang vi har go tid, skal vi altså ha lavet sushi – men det virker bare lidt uoverskueligt at komme i gang.
Så dine gode tips er helt klart noget, vi kan bruge :O)
Bettina