Denne opskrift har jeg haft liggende i et par år (eller fem) uden at få prøvet den af. Men i år skulle det være – og uhm, det skulle jeg have gjort noget før!
Kagen bliver toplækker og lidt mazarinagtig, mens æblerne nærmest fungerer som en creme ovenpå og giver masser af saft og smag.
Og så de rigelige mængder af hele mandler. Jeg er VILD med mandler og synes, det er en luksus med massevis af hele, ristede mandler.
I det hele taget er der noget luksuriøst over kombinationen af marcipan, vaniljekorn, hele mandler og efterårets skønne æbler.
Som ekstra bonus er den perfekt at have med (på arbejde, i klassen eller på en efterårsskovtur) og rigtig sjov at lave.
Luksus-æblekage
(Stor springform, 24 cm i diameter)
- 3 æg
- 250 g sukker
- 100 g marcipan
- 1 spsk. citronsaft (og evt. revet skal, hvis citronen er økologisk)
- 1 vaniljestang
- 200 g smør
- 250 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk fint salt
- Ca. 20 “riv” muskatnød
- Smør og mel til formen
- 3-6 madæbler
- 100 g mandler
- 2 spsk kanelsukker
- Smut mandlerne og stil dem til side.
- Pisk æg og sukker til det er cremet og luftigt.
- Riv marcipanen på den grove side af rivejernet. Flæk vaniljestangen og tag kornene ud. Rør marcipan, vanilje og citronsaft i dejen.
- Smelt smørret ved svag varme (eller i mikroovn) og rør det i dejen.
- Bland mel, bagepulver, kardemome, salt og reven muskatnød. Sigt det i dejen og vend forsigtigt rundt.
- Klem et stykke bagepapir ind mellem kant og bund i springformen. Smør derefter kanten med smeltet smør (eller flydende margarine) og drys den med mel. Skrab dejen op i formen.
- Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehuset. Arranger æblerne helt tæt oven på kagen.
- Strø mandler og kanelsukker over.
- Bag kagen i 170 grader (alm. ovn) i ca. 1 time. Den er færdig, når man kan stikke en kødnål eller lignende ned i midten, og den kommer op uden dej på.
- Lad kagen køle af inden den nydes – gerne med creme fraiche eller vaniljeis til.
En oplagt weekend-forkælelse her i smukke september!