Påske i havens tegn

Sikke et påskevejr! Vi har været i haven fra morgen til aften og har nydt solen og den lune luft. Jeg fik beskåret det sidste af vores flotte, gamle æbletræer. Det føles lidt forkert at gøre det nu, hvor det er fyldt med små, lysegrønne blade, men faktisk er det godt at gøre om foråret, hvor træet er i vækst og hurtigt kan lukke de “sår”, man påfører det. Og sidste år blev vi belønnet med æbler i rigelige mængder og træer, der nærmest struttede af glæde over at slippe for besværlig dødvægt. Desuden er der en barnlig glæde ved at få lov at klatre i træer igen …

Jeg er stadig novice, når det handler om beskæring af træer, men jeg har fundet disse tommelfingerregler for beskæring af frugttræer på Gartnertips.dk:

 1. Alle fysisk beskadigede og sygdomsramte grene skal fjernes for at beskytte træet mod svampesygdomme (der ses som gule og orange pletter).
 1. Der, hvor grene krydser, fjernes den dårligst placerede. Ellers kan der opstå gnidskader i blæsevejr og dermed risiko for svampeangreb.
 2. Alle grene, der vokser ind mod træets midte fjernes for at skabe plads til sollys og luft, der skaber fotosyntese og holder træet ungt.
 3. Parallelle grene beskæres. Den dårligst pladserede fjernes, da den ellers vil forhindre blade og frugter i at udvikle sig.
 4. Grene, der stikker ud i en skarp vinkel fra “modergrenen” beskæres. De er sårbare i blæst og giver risiko for at grenen flækker, hvilket igen giver let spil for svampeangreb.
 5. Alle rodskud og vildskud fjernes.

Desuden gælder det om at have værktøjet i orden:

 • Tag gode sko på, der sidder godt fast (på foden og på træet), så du ikke skvatter ned.
 • Stige
 • Grensaks med power-step – til de mindste og de lidt tykkere grene
 • Ørnenæb – til de tykkeste grene
 • Universalsaks – genial til at nå grene fra jorden (og også inde i diverse buske)

Jeg er glad for Fiskars, som man kan være heldig at finde på tilbud i Netto, men billigere modeller kan også bruges.

Og mit bedste råd er, at det handler om at gå til den – selvfølgelig med respekt for træet – naturen har en imponerende kraft, og det er utroligt, så meget sådan et træ gror i løbet af i sommer. Tænk på at skabe lys og luft til blade og frugter.

Rigtig god klatretur!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.