SOS – rød babynumse!

I de kolde vintermåneder er det sjældent, at baby kan få lov at ligge med numsen bar. Bleen er næsten på konstant, og derfor kan det være svært at undgå, at numsen sommetider bliver rød og irriteret. Og hvordan hjælper man så bedst den sarte babyhud til at komme sig? Jeg har forsøgt at samle mine erfaringer i kampen mod rød babynumse.

1. Vidundersalven
Da Frida var lille prøvede jeg et bredt arsenal af diverse cremer mod rød babynumse – vaseline, zinksalve, pattesalve og fede cremer af flere mærker blev testet af, men virkningen svingede fra ingen til nogenlunde.

Så anbefalede min veninde mig at købe Inotyol-salve på apoteket. Det er en tjæresalve, der fås i håndkøb, og er udviklet til røde barnenumser og visse tilfælde af eksem. Den er drøj, og den virker!

2. Varm luft
Det kan være svært at få sådan en lille, tyk babyen helt tør i alle folder og deller. Til det bruger jeg en lille rejsehårtørrer, som hænger ved puslebordet. Jeg har brugt den til både Frida og Jonas fra de blev født.

De første par gange blev de lidt forskrækkede over støjen, men lynhurtigt er det nydelsen over den varme luft, der overtager.
Inden jeg tænder hårtørreren lægger jeg en hånd på Jonas’ mave og siger: “Så Jonas, nu kommer der lidt larm”, og efter få dage var han klar over, hvad der så skulle ske.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at holde en passende afstand, så luften ikke er alt for varm på den sarte babyhud – og (især med drenge) hele tiden holde øje med, at babyen ikke pludselig tisser op i hårtørreren …

3. Vand og ingen sæbe
Desuden har jeg lagt mærke til, at Jonas bliver mere rød, hvis jeg vasker ham med sæbe. Min teori er, at det fjerner hudens naturlige, beskyttende fedtlag. Derfor bruger jeg så vidt muligt kun lunt vand og skumklude.
Og hvis skidtet virkelig har sat sig fast, kan det opløses med lidt babyolie på skumkluden.

4. Barrierecreme
Inde i alle de små folder i lysken og under armene, kan der også komme til at lugte af “sure tæer”, fordi de så sjældent får lys og luft. Men det er der også råd for … Fra sundhedsplejersken fik jeg anbefalet at smøre folderne med Vivag Intim Barrierecreme (kan købes i Matas og på apoteket), som er udviklet til særlig sart hud og virker vandafvisende, plejende og gør huden mere modstandsdygtig.

Smid endelig en kommentar, hvis du har flere råd mod røde babynumser eller andre tips til puslepleje.

Print Friendly, PDF & Email

3 Replies to “SOS – rød babynumse!”

  1. Du kunne også bare gå over til moderne stofbleer. 😉 De er lige så smarte som engangs, er billigere i længden, bedre for miljø og barnenumse osv. Nå, det var bare en lille salgstale herfra, til en der er solgt til stof! 🙂

    1. Hej Anna. Jeg har hørt meget godt om de moderne stofbleer, og var i mødregruppe første gang med en, der også var solgt. Med to teenagere, en 3-årig med samme hang til udeliv som Ronja Røverdatter og en babydreng, der fylder sin ble 5-8 gange om dagen (no kidding!) har jeg dog ikke selv overskud til mere vasketøj 🙂 Men tak for tippet!

  2. Her bruger vi også inotyl og hårtørrer. Under en slem maveinfektion der varede næsten 2 uger havde Lea virkelig rød numse. Der brugte vi kogte bomuldsklude. Koldt på og så bleen på – det virker.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.