Skiferie i Tjekkiet – sjovt og billigt!

 

Det er skønt at være på skiferie, men med fire børn i alderen 0-13 år kan det også være en rigtig dyr og lidt besværlig fornøjelse. Det er bare nemmere at få børn i sommertøj end i skidragter …
Derfor tilrettelagde vi i år vores skiferie, så det rent faktisk blev FERIE for både børn og voksne.

Jonas-morfarVi valgte at tage afsted sammen med begge hold bedsteforældre, som alle kører langrend. Det er en dejlig aflastning at være flere voksne pr. barn (især de små), og bedsterne nød at have en hel uge sammen med hele børnebørnsflokken.

I år gik vores skiferie til Spindleruv Mlyn i Tjekkiet. Her er alpinområdet på cirka samme størrelse som eksempelvis Trysil i Norge og samtidig er der massevis af flotte langrendsløjper, så på den måde kunne alle få opfyldt deres skiønsker.

Derudover valgte vi Spindleruv Mlyn af fire gode grunde:

1. PriserneFrida-farmand
De fleste ting er ca. 30 procent billigere i Tjekkiet end i Østrig og Norge – og det kan virkelig mærkes, når man er en stor familie afsted.

Ski og liftkort
I Spindleruv Mlyn koster 7 dages liftkort  ca. 1200 kr. for en voksen, hvor det samme koster 1800 kr. i Østrig. Områderne i Østrig er til gengæld større, men for vores familie betyder det ikke så meget, da vi alligevel ikke når at bruge de mange kilometer pister. 

Til gengæld kunne vi godt savne kabinelifterne og de lukkede stolelifter. Pisterne ved Spindleruv Mlyn ligger nemlig ikke så højt, så der er  kun åbne stolelifter (uden de dér skærme, man kan trække ned) og T-lifte, og det kan godt blive koldt for børnene, hvis det blæser eller temperaturen er meget lav.

Jonas-pistenJeg brugte de fleste dage sammen med Frida og Jonas (som stadig bliver ammet), men fik dog en enkelt dag på ski.
Et endags-liftkort kostede ca. 130 kr. (pris i Østrig: 330 kr.), og så kostede det kun 80 kr. at leje ski og hjelm for en dag. Alt i alt ca. 200 kr.
Sidst vi var i Østrig betalte min mor over 500 kr. for skileje og liftkort, da hun ville have en enkelt dag på slalomski.

Mad
Et frokostmåltid på pisten (fx spaghetti bolognaise og vand/sodavand) koster ca. 40 kr./person i Tjekkiet. Og når vi var ude at spise om aftenen, kostede det typisk 800-1000 kr. for os alle ni. Gerne inklusiv 4-5 forretter og 2 flasker vin.

Når vi har været i Østrig, har vi boet i lejlighed, hvor vi de fleste dage selv har handlet og lavet mad, ligesom vi hovedsageligt har haft madpakker med på pisten. Men en del af ferieoplevelsen for de voksne er altså at slippe for de daglige pligter, og det havde vi råd til ved at tage til Tjekkiet.

mor-kælk2. Den hyggelige by
Spindleruv Mlyn er en hyggelig og smuk by – især om aftenen, hvor der er lys på træerne og mange af de flotte huse. Der løber også en flod gennem byen, og både den og de små broer er der også lys på.
Det føles, som om man går rundt i en mondæn bjergby i Schweiz. 

Som sagt brugte jeg de fleste dage sammen med Frida og Jonas, men lifterne ligger tæt på bymidten, så jeg kunne sagtens gå ud og mødes til frokost med Dennis og de store børn.  

3. Afstanden fra DK
Uanset hvor man vil stå på ski, kræver det en lang køretur, men der er et par timers bilkørsel at spare ved at tage til Tjekkiet i stedet for Østrig.

Fra Aarhus til Altenmarkt i Østrig, hvor vi ofte har været, er der 1300 km, mens der fra Aarhus til Spindleruv Mlyn er 923 km. Desuden er ruten mere østlig og man slipper derfor for en del af den kø og tætte trafik, man kan opleve, når alle får vinterferie og mange drøner mod Østrig.

På vej derned kørte vi ved 14-tiden, da børnene fik fri fra skole. Vi kørte til kl. 23, hvor vi havde på forhånd havde booket en overnatning nær den tysk/tjekkiske grænse hos Feriewohnungen Weichaer Hof, som viste sig at være et overraskende fint og dejligt sted.
Og efter den lækre morgenmad kørte vi så de sidste ca. 2,5 timer.

På vej hjem kørte vi fra Tjekkiet kl. 11.30 lørdag formiddag og var i Aarhus kl. 23.30.

snowtube4. Og så alt det andet …
Når alting er billigere, er der også flere muligheder for at lave andet end at stå på ski. Vi lejede en kælk til Frida, og hun var også ude at stå på ski en eftermiddag sammen med farmand og de store. Vi tog også en masse vilde ture i snowtubes. Vi kunne også have kørt hele byen rundt i kane, men det nåede vi ikke.

Til gengæld nåede vi at få en masse frisk bjergluft, spille spil, læse bøger, spise god mad, drikke varm kakao, mærke vintersolen varme og bare være sammen alle sammen.
Og i bund og grund er det vel dét, ferie handler om – uanset om man bruger den på ski, i solen, i et badeland eller hjemme i sofaen 🙂

Print Friendly, PDF & Email

2 Replies to “Skiferie i Tjekkiet – sjovt og billigt!”

 1. Hej.
  Jeg faldt lige over din side da jeg ledte efter en opskrift. Læste lige dette indlæg og vil lige sige tak for ‘anmeldelsen’.
  Vi er altid i Østrig og har en enkelt gang prøvet Sverige. Måske vi skal udfordre os selv og prøve Tjekkiet næste år? Din anmeldelse har i hvert fald skubbet i den retning.
  Vi er godt nok uden børn og tager primært afsted for at skyde nogle kilometer gennem skiene, men sådan en skiferie koster snart det dobbelte af en charter-sommerferie og det kan mærkes.

  Nå, nok snak. Tak for læsningen. God dag!

  1. Hej Maj-Britt. Dejligt, at du kunne bruge tippene til Tjekkiet. Hvis I er hardcore skiløbere, kan det dog godt være, at der hurtigt bliver kedeligt for jer i Spindleruv Mlyn. Området er ikke så stort, så hvis man ikke kører i “børnetempo”, kan man godt nå at blive træt af pisterne. Men så er der vist andre områder tæt på, man kan køre til – dem er vi bare ikke nået til endnu :o)
   Uanset hvad: Så god skiferie, når det bliver den tid igen.
   Mange hilsner Anneline

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.