Nytårsdessert #2: Baileys-fromage

Jeg kan ikke helt finde ud af, om denne dessert er retro-kitch eller en tidløs klassiker … men Baileys-fromage smager i hvert fald suverænt godt! Især sammen med lidt sprødt (f.eks. italienske cantuccini), lidt frisk frugt, en god kop kaffe og – selvfølgelig – et glas iskold Baileys.

Vi serverede dem med nøddeblonder. De tager ingen tid at bage og kan pifte en dessert op uanset om det er sommer eller vinter. De  smager også fantastisk sammen med al slags is eller andre søde sager, for eksempel rabarberskum.

Karoline og jeg lavede desserten sammen, og det tog under 1 time fra vi gik i gang, til nøddeblonderne var færdigbagt og fromagen stod på køleskabet.

Baileys-fromage
(8 personer = 8 små skåle á ca. 1½ dl)

  • 3 blade husblas
  • 4 pasteuriserede æggeblommer (2 bægre)
  • 3 pasteuriserede æggehvider (2 bægre)
  • 3 dl piskefløde
  • 45 g sukker
  • 3/4 dl Baileys
  1. Udblød husblasen i koldt vandt.
  2. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Tilsæt Baileys.
  3. Pisk æggehviderne stive (så stive, at skålen kan vendes på hovedet uden de ryger ud) og pisk fløden til flødeskum.
  4. Vrid husblasen fri for vand og læg det i en lille skål. Smelt husblasen over vandbad (hæld kogende vand i en lidt større skål og hold skålen med husblas heri, mens du rører rundt – sørg for, at der ikke kommer vand ned i husblasen). Rør lidt flødeskum i den smeltede husblas (det får temperaturen til at falde og er med til at sikre, at der ikke kommer husblas-tråde i den færdige fromage).
  5. Hæld husblasen i æggeblandingen i en tynd stråle, mens du rører.
  6. Vend flødeskum og æggehvider i æggemassen.
  7. Hæld blandingen i portionsglas og stil det på køl i mindst et par timer.
  8. Server med frisk frugt og sprøde kager, for eksempel disse simple nøddeblonder:

Nøddeblonder
(16-18 stk.)

  • 100 g hasselnødder
  • 100 g sukker
  • 40 g smør
  • 1 æggehvide
  1. Hak nødderne fint (evt. i foodprocesser eller minihakker) og bland dem i en skål med sukker.
  2. Smelt smørret ved svag varme og rør det i nøddeblandingen.
  3. Tilsæt æggehviden og rør dejen godt sammen.
  4. Sæt med en teske dejen i små toppe på en bageplade med bagepapir på. Der skal være god afstand mellem toppene, for de flyder ud til 8-10 cm. Max 8-9 pr. plade.
  5. Bages ved 200 g i ca. 7 min. til de er gyldne med en lidt mørkere kant. Lad dem afkøle lidt på pladen, inden de tages af med en paletkniv.
  6. De kan fint holde sig sprøde i mange dage i en lufttæt dåse, så bag evt. dobbeltportion.

TIP!
Husblas kan drille, så det er en god idé at tage fløde, æggeblommer og æggehvider ud af køleskabet i god tid, så alting har samme temperatur, når det skal blandes.

Og så er der vist kun tilbage at ønske jer alle sammen …

Godtnytaar

Vi ses på Storbyfarmen i 2013!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.