Øllebrødsboller – få brugt den sidste rest rugbrød

Når et nyt rugbrød lander i brødskuffen, forsvinder interessen fluks for de sidste (halvtørre) skiver i den gamle pakke. Men der er ingen grund til at smide dem væk, de kan nemlig bruges til at bage med.

Hvis du har en støbejernsgryde, kan du bage verdens bedste grydebrød. Og har du ikke, kan du i stedet bage disse dejlige øllebrødsboller, der smager ret meget som hjemmebagte rugfler og er perfekte både i madpakken, som tilbehør til suppe og som eftermiddagsmåltid (for eksempel med ost og æble/rabarbermarmelade – uhm!)

De tager godt nok 3 ½ time at bage, så det er ikke nogen, man kan servere for uventede gæster. Men det er hævningen, der tager tid – det er pærelet at røre dejen sammen. Så et rigtig godt søndags- eller aftenprojekt, hvor du kan få lavet en masse andre ting indimellem 🙂

Øllebrødsboller
( 12-18 stk.)

  • Ca. 300 g rugbrød
  • Evt. en håndfuld blandede kerner (hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner eller 5-kornsblanding), hvis rugbrødet er uden kerner.
  • 1 flaske øl
  • 25 g gær
  • 2 dl vand
  • ½ spsk salt
  • 600 g mel (bland gerne 300 g hvedemel med forskellige typer groft mel, fx grahamsmel, fuldkornshvedemel eller rugmel)
  • Evt. 1 sammenpisket æg og græskarkerner til pynt.
  1. Smuldr rugbrødet i en skål, tilsæt evt. kerner, hæld øllen over og bland det sammen. Lad det udbløde tildækket i 1 time.
  2. Bland vand og gær i en anden skål. Hæld det i øllebrødsblandingen og tilsæt salt. Tilsæt derefter melet lidt ad gangen og rør dejen grundigt sammen (gerne på røremaskine eller i foodprocessor) i 5-10 minutter. Dejen skal være meget fugtig, så tilsæt ikke ekstra mel.
  3. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
  4. Brug to skeer til at sætte dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav 12 store boller, hvis de skal bruges til sandwich eller 15 mindre, hvis de bare er til eftermiddagsmad. Du også forme 15 miniflutes.
  5. Pensl evt. bollerne med sammenpisket æg og pynt med græskarkerner. Lad bollerne efterhæve 1 time.
  6. Bag bollerne ved 225 grader (alm. ovn – eller 210 grader varmluft) i ca. 20 minutter til de er mørke og sprøde ovenpå.

TIP!
Du kan samle endeskiver og andre rugbrødsrester i en pose i fryseren, og så bage bollerne, når du har nok.

God appetit og god samvittighed! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

9 Replies to “Øllebrødsboller – få brugt den sidste rest rugbrød”

  1. Ann Birtha Jørgensen siger: Svar

    Vil man kunne bage et nyt rugbrød af denne dej, tror du?

  2. Tak for en skøn opskrift.
    Jeg tilsatte en håndfuld tørrede tranebær, og 100 g. Mørk chokolade(hakket). De blev maga gode og lækre bare lige fra posen?

  3. Annie D. Andersen siger: Svar

    Tak for en rigtig lækker opskrift. Brugte an Royal free øl, og de er så lækre og sprøde ??

  4. Tak for en dejlig opskrift! Har lige bagt et hold, og de var knap blevet kolde før datteren havde snuppet en til madpakken. De har en skøn fyldig smag og en dejlig saftig krumme. Mums. Jeg brugte vand i stedet for øl og skar gærmængden ned, så dejen kunne hæve på køl natten over. Det fungerede fint. Jeg er SÅ glad for at have fundet en god måde at få brugt selv den sidste krumme af det tørre rugbrød 🙂

  5. Mettes anbefaling

  6. Hanne Pedersen siger: Svar

    Så er opskriften afprøvet, super boller

  7. Hanne Pedersen siger: Svar

    Lyder helt sikkert som en opskrift, der skal prøves. Er det almindelig øl du bruger eller “nisseøl”

    1. De smager rigtig godt, hvis du bruger mørkt øl, f.eks. hvidtøl/nisseøl. Men jeg har også bagt dem med Royal Red, og det smagte også fantastisk. Så mit korte svar er, at du kan bruge præcis den øl, du har ved hånden 🙂 God bagelyst!

  8. Tina munkholm siger: Svar

    Mmm, de lyder lækre! De skal helt sikkert prøves af :-).

Skriv et svar til Anne-Dorte Annuller svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.