Græskarmand og pumpkin pie

 

Jeg er stadig lidt loren ved de amerikanske traditioner, der sniger sig ind i vores kalender. Ja ja, det er da smart for blomsterforretningerne at importere Valentine’s Day, og legetøjsbutikkerne lever højt på Halloween. Men er der egentlig en grund til, at vi hopper med på disse mærkedage? Jeg mener, vi har jo i forvejen Fastelavn, Fars Dag og Mors dag …

Men når det så er sagt, så synes jeg det er rigtig hyggeligt med lysende lygtemænd her i efterårsmørket. Da jeg var barn, lavede vi roelygter, men roer er hårde og svære for børn at være med til at udhule – og indmaden kan man ikke rigtig bruge til noget (andet end at fodre heste med).

Så i lørdags købte Karoline, Frida og jeg et stort græskar og forvandlede det til en glad lygtemand, ristede græskarkerner og en lækker græskartærte. Oven i hatten fik vi lige et par hyggelige efterårsferietimer til at gå med det 🙂

Ristede græskarkerner
Pil græskarkernerne ud af græskarret og fjern de “tråde”, der sidder omkring. Rist kernerne lysebrune på en tør pande ved middel varme og drys med havsalt.
Spises som snacks eller på salat – nogle af kernerne kan dog have en hård skal, som ikke er så rar at tygge i.

Sweet Pumpkin Pie
(et stort tærtefad, ca. 30 cm i diameter)

  • Tærtedej:
  • 200 g hvedemel
  • 70 g flormelis
  • 100 g smør
  • 1 æg
  1. Bland mel og flormelis og smuldr smørret heri. 
  2. Saml dejen med ægget. Bliver den for våd, kan du tilsætte lidt ekstra mel. Bliver den for tør kan du dryppe lidt vand i. 
  3. Stil dejen koldt i ca. 30 minutter.
  4. Rul den ud og læg den i en tærteform. 
  5. Prik bunden overalt med en gaffel. Klip evt. et stykke bagepapir rundt, så det passer i bunden af tærten og dæk papiret med tørre bønner (f.eks. kidneybønner eller linser), mens den forbages. 
  6. Forbag tærtebunden 15 minutter ved 200 grader (alm. ovn).
  • Fyld: 
  • 1 spsk smør
  • ½ dl ahornsirup eller flydende honning
  • 1 ½ dl piskefløde
  • 1 dl brun farin
  • 450 g græskar
  • 1 dl creme fraiche 18 %
  • 3 æg
  • 1 tsk stødt kanel
  • 3/4 tsk stødt ingefær
  • 3/4 stødt kardemomme
  • 3/4 stødte nelliker
  • 1 tsk salt
  1. Græskarstykkerne (uden skal) koges med lidt vand i en gryde i ca. 20 minutter og stavblendes derefter til mos. Stilles til afkøling.
  2. Smør, sirup/honning og brun farin smeltes i en anden gryde.
  3. Fløden tilsættes og blandingen koges op under omrøring. Tag gryden af varmen.
  4. Bland græskarmosen med creme fraiche, æg og krydderier. Tilsæt derefter flødeblandingen i en tynd stråle, mens du rører grundigt.
  5. Fyldes hældes på den forbagte tærtebund og bages ved 170 grader (alm. ovn) i ca. 30 minutter. Stik i tærten med en kødnål eller lignende – når fyldet ikke klistrer til nålen, er tærten færdigbagt.
  6. Serveres lun eller kold med creme fraiche rørt med vaniljesukker. Smager mindst lige så godt dagen efter!

Rigtig god Halloween 🙂

Print Friendly, PDF & Email

2 Replies to “Græskarmand og pumpkin pie”

  1. Kurt Lorentzen siger: Svar

    Hmmm? I vejledningen står at smør, sirup og brun farin skal smeltes i en gryde, men i ingredienslisten figurerer brun farin ikke.
    Derfor: Hvor meget brun farin skal der tilsættes?
    Jeg prøvede med 75 gram, og det var vist ok, men hvad er “det rigtige”?

    Vh KL

    1. Hej Kurt. Godt spottet! Der skal bruges 1 dl brun farin (som jeg nu har tilføjet på ingredienslisten). Godt, du havde det i køkkenet, selvom det ikke fremgik. Håber tærten blev god – jeg må vist også snart selv afprøve den igen. Mums! Mh. Anneline

Skriv et svar til Kurt Lorentzen Annuller svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.