Category Archives: Børn og familieliv

Kunst til familievenlig pris

Print Friendly

Kunst-TineCharlotte1

I flere år har vi ledt efter et maleri til vores stue, men på lige netop det punkt er vores smag ret forskellig … Så i årenes løb har vi kun fundet ét billede, som vi begge to var begejstrede for. Det hang i morgenmadsrestauranten på Hotel Guldsmeden i København, og vi spurgte fluks det søde personale, hvem der havde malet det (måske havde vedkommende en hjemmeside, hvor man kunne finde lignende motiver).

Det viste sig at være hotelejerens far … som oven i købet var en af Kobramalerne. Hmmm, nok ikke lige det kunstbudget, vi har i vores familie!

Men så var vi jo på romantisk tur til Kolding, og efter vores besøg i den dejlige Dronning Dortheas Badstue var vi sultne og gik på jagt efter en café.

Dejlig café i Kolding
Vi nåede ned til enden af gågaden uden at finde en café, der faldt i dagens smag, og var vi lige ved at give op, da vi et tilfælde fik øje på Café Klein, der lå i hjørnet af en lille plads med udsigt over åen.

Her var hyggeligt! Og vi satte os godt til rette. I caféen hang et vildt smukt maleri på 1 x 1 meter. Først ligner det bare en masse glade farver, men når man ser godt efter, kan man se en (dansende?) pige med et stort afrohår, som kigger sig over højre skulder.

Og da den opmærksomme cafémutter så os kigge langt efter det, kom hun med kunstnerens visitkort. Hun hedder Tine Charlotte Johansen og havde malet flere flotte værker, der var udstillet i caféen.

Kunst-TineCharlotte2Helt forelsket!
Vi skrev til hende på vej hjem i bilen og fik at vide, at maleriet kostede 2900 kr.

Lige den rette pris for en børnefamilie, hvis kunstbudget bliver dramatisk udfordret af vinterstøvler, børnetøj, mad og andre fornødenheder – og d

et var heldigt, for vi MÅTTE bare eje det!

Så ugen efter kørte jeg igen til Kolding og hentede “vores afropige”, som har fået stuens fineste plads. Jeg bliver så glad, hver gang jeg kommer hjem og ser hende.

Er hun ikke skøn?

Du kan jo kigge forbi Tine Charlottes hjemmeside og se, om der også er noget, der falder i din smag.

Et romantisk smut væk fra hverdagen

Print Friendly

SdrBjertKro

Jeg elsker vores hverdag, men sommetider er det alligevel rart at hive stikket ud, glemme alt om vasketøj og indkøb, og i stedet dyrke tosomhed og voksentid. Så i år fik Dennis et kroophold i julegave – og ahhhh, hvor var det skønt!

Turen gik til Sdr. Bjert Kro lidt uden for Kolding, hvor vi havde booket et Hverdags Wellness ophold her i januar.

Sdr. Bjert Kro blev i efteråret overtaget af et ungt par, der har forfulgt drømmen om at åbne deres eget sted, og det har de gjort med hjertet på rette sted, for den er helt sikkert et besøg – ja, endda en omvej – værd.

Vi ankom en råkold og regnfuld eftermiddag  og blev indlogeret på et kæmpestort og dejligt værelse. Glem alt om mørke krostuer, tung velour og dystre træmøbler – Sdr. Bjert Kro er indrettet i en lys og lækker badehotelsstil, og der er tjek på alle detaljer så som lækre badeprodukter og fin chokolade på hovedpuden.

Efter at have fået varmen over en kop kaffe i kroens hyggelige café Kaffen, læste vi bøger på værelset, drak et glas medbragt champagne, tog et langt bad og gjorde os klar til aftenens middag.

Og hvilken middag! Stemningen blev sat med et glas mousserende vin, og derefter fulgte fire veltilberedte retter, som vi fik god tid til at nyde.
Menuen bestod denne aften af klar jomfruhummersuppe, laksetartar, lam med svampe og rødvin – og til sidst en fantastisk creme brulée (min absolutte yndlingsdessert – hvor heldig har man lov at være!) med eksotisk sorbet.

Ingen tvivl om, at der var brugt gode råvarer og lagt kærlighed i maden, men et ekstra plus var, at maden var velproportioneret. Det var anrettet smukt – og der var nok af den. Da vi rejste os fra bordet, var alle sanser mætte og glade.

Efter en god nats uafbrudt søvn – hvilken luksus – fik vi lækker morgenmad i Kaffen. Endnu engang var der tænkt på alle detaljer – superlækkert brød, god kaffe, frisk frugt, flere slags pålæg, hjemmelavet syltetøj og yoghurt med hjemmelavet mysli. Smukt serveret ved bordet, så vi bare skulle nyde og slappe af.

Koldingkur

Og som om vi ikke var afslappede nok, så indeholdt opholdet også en tur i Dronning Dorotheas Badstue i Kolding.
Et superlækkert og gennemført spa-sted, hvor man nemt kan fordrive flere timer, selvom man ikke har booket behandlinger.

Her er blandt andet saltbad, sauna med og uden lysterapi, flere slags boblebade, dampbad, duftbruser og ikke mindst udendørs jacuzzi med udsigt til Koldinghus. Skønt!

Behøver jeg at sige, at vi vendte hjem med store smil, nyt energi på batterierne og mere overskud til de glade børn, som havde hygget sig med mormor imens.

Et Hverdags Wellness ophold koster 1.095 kr. inkl. 4-retters middag og besøg i badstuen. Og nej, turen var ikke sponsoreret – den er blot en helt klar anbefaling værdig.

God guide til en grøn jul

Print Friendly

Øko-juleguide

Uanset om du vil have en jul, der er økologisk fra grisetå til juletræstop, eller om du bare er på udkig efter enkelte økologiske indslag, så har Økologisk Landsforening gjort december lettere for dig.

De har nemlig lavet en samlet økologisk juleguide, der viser vej til fritgående julegrise, sprøjtefri rødkål og øko-marcipan.

Du kan også se, hvor du kan købe ekstra grønne juletræer, gå på øko-julemarked og holde økologisk julefrokost.

Desuden kan du finde lækre opskrifter og inspiration i Økologisk Landsforenings labre julemagasin.

Julegave, der glæder hele året – du kan stadig nå det!

Print Friendly

Fotolærred

Mangler du en god og personlig gaveidé til bedsteforældrene (eller dig selv), så kan du stadig nå at få fremkaldt dit yndlingsbillede af familien på et flot fotolærred.

Vi fik selv gjort det her i efteråret, og jeg er vildt glad for resultatet. Det mest besværlige var at få taget et godt billede …

For det første skulle vi have samlet alle fire børn, mens det stadig var lyst og helst nogenlunde dejligt vejr.

For det andet skulle alle fire se glade ud på samme tid – bare et enkelt sekund, mens billedet blev taget. Men med en 3-årig frk. På-Tværs-Når-Det-Ikke-Er-Mig-Der-Bestemmer var det absolut ikke særlig nemt …

Vi tog +50 billeder før det lykkedes, og udvalget bød både på lukkede øjne, skrig & skrål, en der sætter hår, en der flygter – og bedsteforældre i baggrunden, som får alle børn til at kigge væk fra kameraet.
Heldigvis fik vi også ét, der kunne bruges :)

Måske har du børn, der er mere medgørlige end vores – eller måske har du allerede indfanget et gyldent øjeblik.

I så fald kan du stadig nå at bestille dit fotolærred hos Sumopix.dk - det skal bare gøres inden tirsdag den 17. december, hvis du vil have det inden jul (og resten af året vil det også være en fødselsdagsgave, der gør stor lykke).

Vores billede blev leveret lynhurtigt, i super kvalitet og inklusiv ramme, så det var lige til at hænge op på væggen.

Prisen starter ved 163 kr. (for 20 x 20 cm), og du kan også få fremkaldt billeder på lærred med særligt støjdæmpende indlæg, hvis du trænger til at forbedre akustikken i et rum. Det er da ret smart! (Men også noget dyrere.)

Hvis du har brug for lidt inspiration, har Politiken lavet en god guide til at fotografere børn … Den skulle jeg måske ha læst, inden jeg kastede mig ud i projektet :)

Nissen har haft travlt!

Print Friendly

Pakkekalender2013

Igen i år har nissen været på besøg hjemme hos os og afleveret 80 pakker til 4 forventningsfulde børn (selvom man er teenager kan man nemlig godt blive glad for at få morgenbesøg af nissen).

Vores nisse har to principper for kalendergaverne:

  1. Det må ikke være ting, der bliver spist med det samme.
  2. Det må ikke være ting, der bliver smidt ud med det samme.

I lørdags satte vi en skål pebernødder op til ham på loftet, og søndag havde han tømt skålen og kvitteret med gaver – til Fridas store beundring.

Jeg gav nissen en hjælpende hånd med at pakke ind, og som I kan se, var der lidt af en bunke at tage fat på.

Blandt pakkerne har der indtil videre været pixibøger, små badedyr, Duplo (en stor æske delt ud i mange pakker), fingervanter til store og små, blomster-kagepynt og strømper.

Og når børnene sammen lister op kl. 6.50  og hygger sig med at åbne kalendere og pakker, så skulle jeg hilse fra nissen og sige, at det er al arbejdet værd.

Hurra – Jonas fylder 1 år

Print Friendly

Jonas-1år

Forresten er det Jonas’ fødselsdag i dag. For et år siden troede vi aldrig, han havde tænkt sig at komme ud af maven – men det gjorde han, og hold nu op, hvor er tiden gået stærkt lige siden!

Tillykke Jonas, min skønne dreng, som tager hele livet med et smil – selvfølgelig også når hele storfamilien braser ind og synger og vifter med flag. Du er sgu bare sej ♥

Hvad putter du i madpakken?

Print Friendly

Hver morgen bliver Storbyfarmen omdannet til Den Lille Madpakkefabrik, hvor der bliver sørget for, at både store og små kommer igennem dagen med god energi.

Frida og Jonas har en genial madordning til frokost, hvor madplanen kan byde på alt fra risengrød og rugbrødsmadder til forloren and og linsepaté. De får virkelig smagt en masse sunde ting, som vi ikke lige serverer herhjemme, og samtidig lærer de meget af at se de større børn spise, være med til at dække bord og rydde op.

De skal stadig have madpakke med til om eftermiddagen, og jeg synes, vi prøver at være både kreative og sunde – uden at det tager en evighed at få madpakkerne klar. Men nye idéer og inspiration kan man altid bruge, så derfor vil jeg gerne høre, hvad du putter i madkassen?

Sådan så Frida og Jonas’ madpakker ud i sidste uge:

Madpakke-mandag

Jonas
½ rugbrødsklapper med smør
Ostehaps og ½ banan

Frida
½ rugbrødsklapper med spegepølse
Gulerod og ½ banan

Madpakke-tirsdag

Jonas
Rugbrød med leverpostej og ostehaps

Frida
Rugbrød med smør, mini-spegepølse og gulerod

 

Madpakke-onsdag

Jonas
Rugbrød med smør, ostehaps, vindruer og abrikos (klippet i stykker)

Frida
Rugbrød med smør, mini-spegepølse, gulerod, vindruer og abrikos

Madpakke-torsdag

Jonas
Pizzasnegl, ostehaps og ½ banan

Frida
Pizzasnegl, gulerod og skål med Havrefras, rosiner og mandler

Madpakke-fredag

Jonas
Rugbrød med leverpostej, agurkestave og blåbær

Frida
Bolle med spegepølse, drikkeyoghurt, gulerod og blåbær

 

Nu håber jeg så, at du vil dele dine madpakke-fifs. Smid en kommentar og skriv, hvad dine børn får med i madkassen? Jeg glæder mig til at få lidt ny inspiration :)

Så er jeg tilbage i den virkelig verden

Print Friendly

Kaffetid

Så ramte den mig: Hverdagen efter barsel.
Jeg havde egentlig regnet med en hårdfør kollision, men jeg har nærmere følt det som en voldsom, men venlig krammer. Det er faktisk helt rart at komme uden for matriklen, ud på arbejdsmarkedet, ud i virkeligheden.

Jeg ved godt, at jeg som freelance journalist har den enorme fordel, at jeg er min egen chef og selv kan styre min arbejdstid. Det er kun mig selv, der kan rynke brynene eller kigge skævt, hvis jeg en dag går tidligt hjem eller IGEN har syge børn. Det er så til gengæld også kun mig selv, der kan sørge for, at der kommer nogle kroner ind på kontoen hver måned …

Heldigvis er jeg kommet overvældende godt fra start. Jeg har fået plads i kontorfællesskabet Stickelbergs Bureau i hjertet af Aarhus, og har fået nye søde kollegaer og samtidig masser af nye, spændende opgaver at kaste mig over. Det er fantastisk at blive udfordret fagligt og socialt.

Selvfølgelig har jeg frygtet, hvordan det ville blive med to arbejdende voksne, to teenagebørn i fuldt firspring og to sprælske unger i vuggestue og børnehave. Og som I kan se, har der også været fuldstændig musestille her på bloggen den seneste måned, for der er altså drøn på i hverdagen ude på den virkelige Storbyfarm! 

Jonas-okt13Jeg har nydt min barsel og al min tid med Jonas, og det har givet et fantastisk overskud i familien, at jeg har været hjemme og i løbet af dagen har fået styr på indkøb, vasketøj, oprydning og dyrepasning. Men jeg indrømmer gerne, at til sidst var både Jonas og jeg klar til nye udfordringer.

Jonas er stadig en glad bulderbasse, som elsker andre børn og smiler, når han bliver afleveret i vuggestuen, og Frida synes det er sjovt, at hun nu er et af de store børnehavebørn, som kan besøge sin lillebror i vuggestuen.

Og forhåbentlig er vi efterhånden ved at vænne os så meget til den nye hverdagssituation, at jeg også kan få tid til at dele lidt ud af familielivet her på den virtuelle Storbyfarm.

Storbyfarmen går til filmen

Print Friendly

Alle for to

“Hov, det er jo os!” Cirka sådan lød det, da Dennis og Anton sad og så “Alle for to” på dvd den anden aften. Og ganske rigtigt – 23 minutter og 18 sekunder inde i filmen sidder Jonatan Spang ved en computer i en børnehave, og på opslagstavlen bag ham hænger Storbyfarmens pligtskema.

Klippet varer kun et par sekunder, og man skal være temmelig vaks ved havelågen for at opdage pligtskemaet. Men den er god nok: Storbyfarmen er hermed blevet promoveret på det store lærred i alle landets biografer og på et hav af dvd-film.

Det er da meget godt gået, ik :)

Tunø – et børneparadis

Print Friendly

Børneparadis

Bindingsværkshuse, solskin, blå himmel, vajende Dannebrog, små boder med nye kartofler og havet, der vugger lystbådene i den lille havn.

Traktor

For mig er Tunø essensen af dansk sommeridyl, og hele familien elsker at besøge den bilfrie ø, der ligger i Kattegat mellem Jylland og Samsø.

Det tager mindre end en time at sejle med Tunøfærgen fra Hou, og allerede når man går fra borde sænker dig sig en særlig ro over krop og sjæl. Måske fordi her kun kører traktorer og cykler …
Alligevel er det næsten umuligt at kede sig, uanset om man er barn eller voksen.

Hvor kan man bo?
Det kan man for eksempel på teltpladsen direkte på stranden (det koster 60 kr. for voksne og 30 kr. for børn), i sin båd i havnen eller man kan indkvartere sig på et dobbeltværelse i Gæstgiveriet Det Gamle Mejeri eller på Tunøs hyggelige Bed & Breakfast.

Da vi er en stor familie har vi flere gange boet på Degnegården, som rummer forskellige ferieboliger med plads til 4, 6, 8 eller 11 personer.

StjerneskudHvor kan man spise?
Da vi besøgte Tunø i sidste weekend, spiste vi frokost på Det Gamle Mejeri. De laver et dejligt stjerneskud og en fantastisk æggekage, der bliver serveret direkte fra  stegepanden. Frida havde sat sig for, at hun ville have suppe, og selvom det ikke stod på frokostmenuen, blev der hurtigt tryllet hjemmelavet gulerodssuppe frem til den lille frøkenen. Det er da god service!

Om aftenen fik vi stegt rødspætte på Kroen – naturligvis serveret med nye Tunø-kartofler og Tunø-asparges. Det er et himmerigsmåltid!

I det hele taget er Tunø-kartoflerne en ægte delikatesse, der smager som slik – uanset om de er kogt på Kroen, derhjemme på komfuret eller over en trangia foran sit telt.

KrabbeJamen, hvad kan man lave?
Husk redningsveste til børnene og lad dem boltre sig på krabbebroen. Her kan de få flere timer til at gå med at fange krabber på et stykke snor med en tøjklemme i enden. Bagefter kan krabaterne løbe om kap på krabbevæddeløbsbanen. 

Bagefter er det måske tid til et slag minigolf og en gammeldags isvaffel ved Stalden.

Det kan også anbefales at gå øen rundt (dog ikke med klapvogne/barnevogne). Der er en vandresti på 7-8 km, som går langs kysten hele øen rundt. En superflot tur.
Der bliver også arrangeret guidede ture afhængig af årstiden, for eksempel aspargestur, svampetur eller snapsetur.

Vil man hellere se det hele lidt fra oven, kan man besøge byens kirke og gå op i tårnet, der også fungerer som fyrtårn. Her er der en rigtig fin udsigt.

Tunø-KartoflerDer er også mulighed for at shoppe lidt på øen, uanset man gerne vil have smykker, husflid eller legetøj med hjem eller om man bare vil fylde mavsen med lækre ærter og andre friske grøntsager fra de små boder.

Om sommeren er der også tit udstillinger i Vandtanken, som er værd at besøge – og så er der selvfølgelig Tunø Festival, som hvert år byder på musik i lange baner.

Tunø-Bryllup

Man kan også vælge at blive gift på Tunø – ligesom vi gjorde i 2010, men det er en helt anden historie …

I det hele taget gælder det bare om at sætte tempoet ned, nyde øen, livet, sommeren og hinanden.

Du kan læse mere om Tunø her: